Om Den döende dandyn:

En film om det gifta konstnärsparet Nils Dardel och Thora Klinckowström som till stor del fokuserar på deras erotiska  eskapader i Paris dekadenta konstnärskretsar. Dardels självdestruktiva liv och homosexuella läggning gör att äktenskapet är dömt att misslyckas redan från början.

Åren kring första världskriget var det många svenskar som åkte till Paris, konstens huvudstad i Europa. En av dem var Nils Dardel, hans hektiska, självförbrännande liv och dramatiska äktenskap med Thora Klinckowström, står i centrum för denna berättelse av Anders Wahlgren om skapandets villkor.

Det är på hösten 1919 som han på en båt till Frankrike träffar Thora och snabbt dras hon in i de radikala konstnärskretsarna i Paris, där det går rätt vilt till. Nils svaga hjärta medför att han hela tiden hade döden i hälarna vilket blir ett återkommande motiv i hans konst. Paret Dardel lever i ett fritt förhållande med många konflikter eftersom som den androgyne Dardel intresserar sig för både män och kvinnor. De sju år som äktenskapet varar utgör berättelsens ram.

Skådespelare:
Reine Brynolfsson, Pernilla August, Mats Bergman, Bergljót Arnadóttir, Percy Brandt, Palle Granditsky, Johan Inger, Annick Johansson, Daniel Mesguich, Allan Svensson, Anna von Rosen

Manus:
Anders Wahlgren