Händelser 2007

6 oktober 2007:

Konstresan till Själland lördag 6 oktober 2007

Den här stora begivenheten har vi givit en egen webbsida med en reseberättelse, bilder och länkar till besöksmålen. Tryck här, så kommer du dit!

 

28 september 2007:

Kulturnatten i Helsingör fredag 28 september 2007

Vår broderklubb Kunstforeningen for Helsingør og omejn arrangerade ”Verdens længste lærred” i varvets Hall 13. Intresserade målade fritt på en mycket lång duk. Kulturnatten var kl. 17-24.

Kunstforeningen i Helsingør og omegn inbjöd även våra föreningsmedlemmar på konstresa till Odsherred 26 maj.
Avresa Helsingör station 8:30, åter 16:00.
Besøg hos keramiker Karen Trier i Hørve.
Besøg hos kunstmaler Wilja Bech i Ærtebjerg.
Besøg på Malergården (museum) i Grevinge. Maleren Sigurd Swane og hans hustru Agnete opførte i 1935 Malergården som ramme om familiens liv og kunstneriske udfoldelse.

Frokost på restauration Høve Skovpavillon i Asnæs.
Kunstmenu: Røget laks med asparges, mørbradbøf m/bløde løg, brieost, brød og kiks. Dertil et glas hvid/rødvin/fadøl eller mineralvand samt kaffe.
Besøg på
Galleri Brantebjerg i Nykøbing Sjælland.
Pris for medlemmer 200 dkr. og 125 dkr. for frokost. Ikke medlemmer betaler 300 dkr. og 125 dkr. for frokost.

 

28 juni 2007:

Resa till Documenta, Kassel, Tyskland

Många av våra medlemmar valde att följa med på resa till DOCUMENTA i Kassel, Tyskland.

Information om Documenta, den stora mässan för samtida konst, kan du hitta på Documentas engelskspråkiga websajt. Vi har en speciell Documenta-länk här intill. Där kan du se bilder och läsa recensioner!

Silvia Helperin-Sandström var vår researrangör, vilket vi är oerhört glada över. Hennes expertis gjorde resan mycket minnesvärd.

Den gick av stapeln den 28 juni 2007 och hemresa var den 1 juli, alltså 4 dagar, tre övernattningar.

Resan kostade 2.845 :- och i detta pris ingick:

* Busstransport Helsingborg-Kassel, Kassel–Helsingborg
* Överfarter Rödby-Puttgarten
* 3 hotellnätter på Inter City Hotel i Kassel inkl. frukost (dubbelrum)

Hotellet är beläget ganska centralt, vid ICE stationen i Kassel.

 

26 maj 2007:

Kunstforeningen i Helsingør og omegn inbjöd även våra föreningsmedlemmar på konstresa till Odsherred.

Avresa Helsingör station 8:30, åter 16:00.
Besøg hos keramiker Karen Trier i Hørve.
Besøg hos kunstmaler Wilja Bech i Ærtebjerg.
Besøg på Malergården (museum) i Grevinge. Maleren Sigurd Swane og hans hustru Agnete opførte i 1935 Malergården som ramme om familiens liv og kunstneriske udfoldelse.
Frokost på restauration Høve Skovpavillon i Asnæs.
Kunstmenu: Røget laks med asparges, mørbradbøf m/bløde løg, brieost, brød og kiks. Dertil et glas hvid/rødvin/fadøl eller mineralvand samt kaffe.
Besøg på Galleri Brantebjerg i Nykøbing Sjælland.
Pris for medlemmer 200 dkr. og 125 dkr. for frokost. Ikke medlemmer betaler 300 dkr. og 125 dkr. for frokost.

 

22 april 2007:

Konst på kryss – utställning på Sofiero

I samarbete med Helsingörs Konstförening ordnar vi dansk/svensk konstutställning 22 april – 13 maj 2007. Vernissage lördag 21 april kl. 15-17. Öppet dagligen kl. 11-17.

Utställningarna på Marienlyst Slot och Sofiero Slott har kommit till stånd  genom ett samarbete mellan Helsingborgs konstförening och Kunstforeningen for Helsingør og Omejn samt med de båda slotten som generöst ställt sina lokaler till förfogande. För detta är vi oerhört glada.

Titeln, ”Konst på kryss”, symboliserar platsen där två vägar möts, olika kulturer och olika sätt att uppleva och göra saker på. Det är vår förhoppning att konstnärerna visar detta i mötet, inte enbart olikheter utan kanske också likheter. Det är inte tänkt som ett tema utan mer som en  tanke att bära med sig.

Konstföreningarna har gått in i detta samarbete förbehållslöst men kanske också med en del fördomar, av de flesta har kommit på skam. Nu lämnar vi med spänning och glädje över till Er att göra era egna upptäckter och upplevelser.

Vi hoppas att Ni tar emot vårt initiativ till dessa utställningar som vi  gärna skulle vilja göra till en tradition. Under alla omständigheter så kan vi lova att båda våra föreningar, på var sin sida av sundet, kommer att fortsätta detta fruktsamma samarbete till gagn för våra konstnärer, våra medlemmar och för alla konstintresserade. Välkomna.

Om du klickar på ett namn, så kommer du till en presentationssida för konstnären. I vissa fall är det samlingssidor, och då får du ”rulla ned” en bit för att se uppgift om just den aktuella konstnären.

Thomas Ackler

Simon Arne

Svenska utställare:
Thomas Ackler, bildkonstnär
Simon Arne, bildkonstnär
Hjördis Tegsell, bildkonstnär
Lone Larsen, skulptör

Danska utställare:
Jette Marian Guldberg, bildkonstnär
Eva Holt, bildkonstnär
Anne Vibeke Lauridsen, bildkonstnär

Recension i Helsingborgs Dagblad 2007-04-21:

Konst på kryss

Sofiero Slott, Helsingborg
Pågår till och med den 13 maj

Framför slottets trappa ligger en jättelik granitskulptur. Betraktad framifrån ser den ut som en platt skiva, från sidan en bubblig, trubbig strut eller kanske en bröllopstårta i flera våningar. Materialet strävar dock emot i en sådan tolkning; granit är nog svårsmält. Krocken mellan materialval och uttryck är inte desto mindre rolig och placeringen av verket, liggande på marken utan podium, ifrågasätter invanda förväntningar på en skulptur.

Lone Larsen är konstnären bakom det komplexa verket ”Kärl”. Hon är en av sju konstnärer på utställningen Konst på kryss som Helsingborgs och Helsingörs konstföreningar nu visar på Sofiero slott. Första halvan av denna tudelade utställning visades på Marienlyst slott i Helsingör tidigare i år under rubriken ”Kunst på kryds”.

Konstnärerna som ställer ut på den svenska sidan utgör verkligen en heterogen samling. De är alla medlemmar av antingen Helsingborgs eller Helsingörs konstföreningar, men det är också det enda de har gemensamt. Urvalet är märkligt ojämnt. Det leder ofrånkomligen till att många svagare överröstas av de starka, vilket jag inte antar är syftet, men ändock resultatet.

Utställningen som helhet är därför också svår att bedöma. För mig är åtminstone Jette Marian Guldbergs ”healende energimalerier” i pastellfärger med infogade halvädelstenar och pärlor från sönderklippta halsband fullständigt obegripliga.

Fundamentalt annorlunda är Hjördis Tegsells målningar: Hon använder färger och former (oftast trianglar) för att skapa mönster och rytmer som tvingar blicken att irra över bildytan. En form upplevs ena stunden som förgrund, nästa som bakgrund. Är det en cirkel som bildas av fyra trianglar, eller en kvadrat? Svaret blir olika från ögonblick till ögonblick och hennes verk därmed aldrig stillastående eller statiska. Fascinationen för geometriska former återkommer i vitmålade, metalltrådsbaserade pappersskulpturer där trådarnas nät bildar skelett och struktur åt djurliknande kroppar.

Starkt intryck ger även verken av den inledningsvis nämnda Lone Larsen. Särskilt kanske två utsnitt ur serien ”Play Memory” som består av flera mindre teckningar och målningar, inramade bakom glas som delvis är blästrade och därmed döljer delar av varje bild. Några av bilderna är tecknade med blyerts på vitt papper, andra med svart och bladguld på vit bakgrund. Oavsett teknik påminner de om varandra; ett mikrokosmos av amöbaliknande former och fossiler, topografiska kurvlinjer och spetsbroderier i förstoring. Kanske är de delar i titelns ”minneslek” eller bläckplumpar i ett Rorschach-test att associera kring.

Det nonfigurativa återkommer i större skala i några anslående verk med titeln ”Ikon”. Med purpur, guld- och silverfärg leder de förstås tankarna till bysantinska ikoner, men påminner också om att ursprungsbetydelsen för ikon helt enkelt är ”bild”. Här blir de blästrade ytorna i glaset större och därmed överlämnas mera åt betraktarens tolkning. Detta bidrar, på samma sätt som i ”Play Memory”, till en spännande dubbelhet: är bilden tvådimensionell eller tredimensionell? Vad döljer sig bakom det oklara, mjölkiga glaset?

Utställningskommissariens eller curatorns roll har under de senaste åren diskuterats mångordigt. Flera har menat att de, på bekostnad av konstnärerna, tagit över i utställningssammanhang. Konst på kryss visar dock tydligt att en genomtänkt och organiserande röst – från urvalsprocess av konstnärer till utställningens rubrik/namnval och produktion av katalog – är ett måste. Kalla det curator eller något annat, men utan denna funktionär klarar man sig inte.

Linda Fagerström
linda.fagerstrom@arthist.lu.se

Fler bilder från utställningen här!

 

6 maj 2007:

Bindning av fragment

Ett föredrag av Hjördis Tegsell
söndagen den 6 maj 2007 kl. 16:00
på Sofiero slott.

Genom sina resor och utbildningar i utlandet har Hjördis kommit att använda bl.a. papperet som material med ett uttryck som inte tillhör det konventionella. Vi kommer att få höra om hennes konstnärskap, om tekniker, om upplevelser som alltihop är fragment som binds samman, så är det – både med det materiella och med det själsliga!

Välkomna!

Hjördis Tegsell

Tips för alla konstvänner:

Årets konstrundor är som vanligt förlagda till påskhelgen och veckan därefter.
Öppna ateljéer från långfredagen 6 april – 15 april.
Helgdagar, lördagar och söndagar kl. 10-18, övriga dagar kl. 16-19.

Samlingsutställningar bland annat på Landskrona konsthall, Alnarpsgården och Kulturforum, Esarp. Medlemmar som ställer ut i påsk:

Lars Bertle, Brunnbäcksgatan 12C, Helsingborg
Inga Björstedt, Ryavägen 40, Vallåkra
Bertil Englert, Övre Västersjövägen 346, Hjärnarp
Katriona S. W. Persson, Galleri Orient, Köpmansgatan 96, Båstad
Viktor Praznik, Konga, Kågeröd
Ing-Britt Sjöberg, Markeliuslokalen, Konserthuset, Helsingborg (1-7 april)
Staffan Sommelius, Sjöstugan, Stora Hults Strand
Pelle Wadströmer, Stora vägen 69, Arild
Emil Östlund, Östergatan 30, Råå

 

22 mars 2007:

Årsmöte

Tid: 22 mars 2007 kl. 18:00.
Plats: Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Om du inte redan är medlem, kan du passa på att bli det under årsmötet.
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar med val av styrelse mm, vidtar följande:

Valsång, dendriter och kosmisk strålning.

Bengt Englert

Föredrag av skulptören Bengt Englert. Det är föredraget som ursprungligen skulle ha givits på Marienlyst, men som fick ställas in på grund av snöoväder.

Konstlotteri

Under årsmötet kommer deltagarna att erbjudas delta i ett konstlotteri. Dragningen sker under årsmötet!

 

 

 

 

21 januari 2007:

Kunst på kryds

Marienlyst slott

Marienlyst slott

Utställning på Marienlyst Slott

I samarbete med Helsingörs Konstförening ordnar vi dansk/svensk konstutställning 21 jan – 18 mars 2007 Marienlyst Slott, Helsingör.
Läs artikel i Helsingborgs Dagblad genom att klicka här.
Föredrag av konstnär Bertil Englert blir det på årsmötet 22 mars (nytt datum eftersom det blev otjänligt väder 21 feb). Rubrik: ”Valsång, dendriter och kosmisk strålning!”

Öppet dagligen kl. 12-16.

Udstillingerne på Marienlyst Slot og Sofiero Slott er blevet til som et samarbejde mellem kunstforeningerne, Helsingborg Konstförening og Kunstforeningen for Helsingør og Omegn, samt museerne Marienlyst Slot og Sofiero Slott, begge generøst har stillet lokaler og faciliteter til rådighed, hvilket vi er meget glade for.

”Kunst på Kryds” skal symbolisere stedet, hvor to veje mødes – samt vise forskellige kulturer og måder at opleve tingene på. Der er ikke noget gennemgående tema, men bare en tanke at tage med sig.

Vi er gået ind i samarbejdet fordomsfrit, men også fyldt med fordomme, som er blevet både bekræftet og afkræftet.

Vi håber, I vil tage godt imod vores initiativ. Det må svære op til de besøgende selv at dømme ud fra de eraringer och oplevelser, de får på udstillingen.Vi kan under alle omstændigheder love, at begge foreninger på hver sin side af Sundet vil fortsætte det frugtbare samarbejde til gavn for foreningernes kunstnere og alle kunstinteresserede.

Om du klickar på ett namn, så kommer du till en presentationssida för konstnären. I vissa fall är det samlingssidor, och då får du ”rulla ned” en bit för att se uppgift om just den aktuella konstnären.

Svenska utställare:
Staffan Sommelius, bildkonstnär
Marja Sikström, skulptör
Gertrud Alfredsson, bildkonstnär
Bertil Englert, skulptör

Danska utställare:
Annette Valstrøm, skulptör
Wendy Plovmand, bildkonstnär
Brit Hendriksen, bildkonstnär
Charlotte Danielsen, bildkonstnär

Recension i Helsingborgs Dagblad:

Konst: Kunst på kryss

Konstföreningarna i Helsingborg och Helsingör har inlett ett samarbete som just nu manifesteras på Marienlyst slott. Måleri på duk dominerar den utställning med många höjdpunkter som Martin Hägg tittat på.

Marienlyst slott, Helsingör
Pågår till och med 18 mars

På Marienlyst slott i Helsingör visas just nu verk av några konstnärer från Helsingborgs och Helsingörs konstförening. I slutet av april är det dags för Sofiero slott, på vår sida av sundet, att inhysa ytterligare konstnärer från samma konstföreningar.
Det dubbeltydiga ”Kunst på kryss” har gett namn åt utställningarna och varför inte? Utställningarna ger en möjlighet för både medverkande konstnärer och besökare att bekanta sig med något av det goda som finns att hitta i närområdet. Det som visas är av hög klass och slottet med dess park ger utställningen en nyklassicistisk inramning som spelar med i föreställningen.
Måleri på duk dominerar: Staffan Sommelius kontrastrika bilder av hav i romantiskt uppror, Charlotte Danielsens spröda och lekfulla bilder av djur och natur, Gertrud Alfredssons känsligt målade figurer i tunna, skarpa färger och Brit Hendriksens bilder som tycks explodera i ett färgrikt kaos. I Wendy Plovmands digitala, surrealistiska kollageteknik är det speciellt mötet mellan det rosa och det svarta som ger en starkt grafisk karaktär. Konstnärens verk gränsar mellan figur och mönster, mellan yta och djup. Titta på hennes målning ”FemaleFantasy-FantasyFemale 03”, där fem kvinnors ben blivit till ett nästan abstrakta kollage mot en mörk bakgrund, dekorativt och effektfullt.

Bertil Englerts kännetecken är sirligheten i det tunt uppåtsträvande, även hans verk är starkt grafiska till sin karaktär. I skarp avgränsning och med starka färger leder hans ormlika former mjukt uppåt. Roligast är hans skulpturer, till exempel den i trappen placerade ”Kosmisk strålning”, en tunn, blå, kurvig linje, långsamt och lekfullt tycks den sträva uppåt i trapphusets rymd.
Marja Sikströms träarbeten är bastant och resolut bearbetade, hennes bildspråk är primitivt och metafysiskt. Hennes ”Source of power” visar skor av trä som tycks vandra ur springan i ett större trästycke, mystiskt och fascinerande. Men varför klä alla verk med en patina av artistiska färgfragment, varför klä sin egen säkerhet med osäkerhet. Varför inte låta beslutsamheten i formen fullbordas i beslutsamheten i färgen, ytan, modet finns ju där?
Tydligast är samspelet med den museala byggnaden i Annette Valstrøms verk. Med säregna figurer i lera, karaktären förstärks av att de alla finns i glasmontrar, tycks hon leka med naturkonsten som föreställning, med det primitiva (åter) och med föremålet som utställningsobjekt. Som i Sikströms fall finns här en tydlig aura av andlighet, av dyrkan, äkthet och ursprung, ändå är de båda konstnärernas verk så olika.

Det brukar heta att ”ingen blir profet i sin egen stad”, ett uttryck som ofta går att använda om många goda konstnärer; de är kända ”överallt” men inte hemma. Jag vet inte om det är så illa just för konstnärerna på Marienlyst men utställningen har ändå ett berättigande i detta med att punktera en irriterande devis. Vilken utblick är någonting värd om inte storheten också finns där hemma.
En formulering i programbladet gör mig nyfiken: ”Vi er gået ind i samarbejdet fordomsfrit, men også fyldt med fordomme, som er blevet både bekraeftet og afkraeftet.” Vilka fördomar fanns (och finns) om konsten på respektive sida sundet? Det hade varit modigt att avslöja dem. Det löftesrika finns i föreningarnas avsikt att ”fortsaette det frugtbare samarbejde”.

 

27  januari 2007:

Ateljébesök hos Jonas Högström

Samling utanför Jonas Högströms ateljé

Jonas berättar om det intressanta men mödosamma arbetet kring varje skulptur.

En av tre lermodeller som ska användas till en bronsgjutning till Vimmerby

Lördagen den 27 januari 2007 kl 13 besökte vi skulptören Jonas Högström på Utvälinge tegelbruk. Han är en välkänd skulptör, kanske mest för Nils Poppe-statyn på Fredriksdal eller kanske för ”Kvinnorna vid gummifabriken” (bilden), som han gjorde tillsammans med sin fru Josefin. Åke Holm-statyn på Höganäs-museets innegård är fantastisk. Sedan 3 år tillbaks finns han och verkar i den fina kulturmiljön vid det gamla tegelbruket vid Utvälinge. Vid tiden för besöket var han nästan helt färdig inför gjutning av ett stort arbete till ett hotell i Vimmerby – det fick vi se! Titta gärna på Jonas’ webbsida: www.bronsskulpturer.com. Jonas visade oss dessutom tegelbruket, som rustats upp av Helsingborgs stad.
Vi träffades utanför Färjestationen kl. 12:30 och ordnade på så vis gemensam transport. De som hade egen bil med ställde upp och tog med en eller ett par medlemmar.