Händelser 2012

Konstens dag på Dunkers
Kronborgs hemliga ställen
Konstrundan under påsken
Årsmötet med Jennifer Rahfeldt
Föredragsserien

Bästa Konstnärer!

KONSTPÅSTAN 2013 – LEVER IGEN!

Under vecka 40 – konstens vecka!

Projektet riskerade att inte bli genomfört i år, så då beslutade sig Helsingborg Citysamverkan för att ta ett samlat grepp och fortsätter att driva det under hösten 2013 med hjälp från Helsingborgs Konstförening, som sköter sammankopplingen av konstnärer och skyltfönster.

Konst på Stan har nu blivit en tradition i Helsingborg.

Detta är sjätte året på rad och det är ett mycket omtyckt projekt som har en tendens till att växa sig större för varje år med fler deltagare och bättre kvalitet. Förra året var det hela 182 konstnärer i lika många fönster runt om i city och nu erbjuder vi er att ”låna en konstnär”.

Helsingborg skall, under vecka 40, bli ett långt stort 24-timmarsgalleri, där butiker samt andra affärsidkare ställer sina skyltfönster till förfogande. Vi hoppas på hundratalet konstnärer och lika många butiker och affärsidkare.

Vi vill sätta fokus på Konsten under vecka 40, som enligt en gammal tradition är Konstens vecka i Sverige. Fokus sätter vi också på stadens handlare och vill på detta vis visa konst och handel på ett okonventionellt sätt till gagn för alla, som är intresserade av konst och alla de som kan tänkas bli intresserade av konst i alla dess former.

Konst på stan

Vi vill gärna att du anmäler ditt deltagande snarast möjligt, då vi har ett begränsat utrymme av skyltfönster. Detta betyder i sin tur, att det kan finnas risk för att någon konstnär får stå över pga. fullsatta skyltningar. Vi gör såklart vårt allra bästa för att tillgodose allas önskan och försöker få med alla, men vi kan inte garantera att alla konstnärer kommer att få plats. Så jag ber er att anmäla er omgående.

FÖRST TILL KVARN är det som gäller konst@helsingborgcity.se

Sista anmälningsdag är den 22 augusti, därefter tar vi inte emot fler anmälningar.
Ett kontrakt upprättas mellan konstnär och butiksägare om tid och plats och ömsesidigt utformande av konstskyltning. Ett samförstånd måste dock finnas mellan båda parter, så att både konstnär samt ägare till affär är nöjda med ”galleriet”.

Detta skall ses som ett gemensamt projekt för att öka intresset och tillgängligheten för konst samt att få folk att röra sig i city, gärna 24 timmar om dygnet. Vi hoppas att det med gemensamma krafter blir en UPPLEVELSE för både kunder, konstnärer och affärsidkare.

För att addera ytterligare till den tänkta upplevelsen vill vi att restauranger och caféer serverar någon ”konstnärslunch/middag/fika”.

Evenemanget kommer att marknadsföras i flera olika kanaler.

Vi hoppas att du tilltalas av KONSTPÅSTAN och att du snarast låter oss veta att du vill vara med. Anmäl dig till konst@helsingborgcity.se

OBS! uppge din verksamhets namn och adress samt ditt eget namn och telefonnummer samt e-post.

Det kostar ingenting att delta.

Och med tanke på det tidigare stora intresset så är det FÖRST TILL KVARN som gäller. Så var snabb med att skicka din anmälan till oss.

Sista anmälningsdag är den 22 augusti, därefter tar vi inte emot fler anmälningar.

Hjälp oss att göra detta kul och inspirerande för alla!

I ditt svarsmail ska följande uppgifter anges:

1. Skriv Konstnär i ämnesraden

2..Namn och kontaktuppgifter, mail, telefon

3. En WWW adress till hemsida där vi kan se vad du arbetar med alt. skicka bilder

Du kommer att få besked under vecka 36, om du är en av utställarna samt var du får ställa ut.

Då vill vi, att du snarast kontaktar ditt utställningsställe och tillsammans med dem kommer överens om, hur ni lägger upp utseendet på din 10 dagars-utställning.

I affären eller i skyltfönstret skall på ett propert sätt finnas:

1. Namn

2. Kontaktuppgifter

3. Verkens namn, teknik och pris

4. En kort information om dig som konstnär, antingen om du har en folder eller helt enkelt skriver en A4 sida med dessa uppgifter. Affären skall ha lätt för att visa intresserade, hur man kommer i kontakt med dig.

5. Det är också bra, om du informerar dem som finns och jobbar i butiken, vem du är och hur du jobbar. Då blir det lättare för dem att hjälpa eventuellt intresserade köpare att förmedla dem till dig.

Det finns ingen gemensam försäkring, så det är upp till varje enskild konstnär, hur du löser detta.

&

HELSINGBORGS KONSTFÖRENING

Styrelsen

Konstresan i oktober

Reseledarens berättelse:

Vi blev tillsammans 17 personer som deltog i resan. Vi började på Hirschsrprungska samlingarna, efter en härligt promenad från Österports station genom parken fram till de två museerna. På Hirschsrprungska samlingarna finns utomordentligt fina konstverk som alltid är en lika stor upplevelse att få möta liksom den pågående separatutställningen Borgerskapets Triumf. Ingen av de deltagande hade några negativa synpunkter. Efter en timme och en kvart fortsatte vi till Statens Museum for Kunst för att äta lunch vid reserverat bord. Arrangemanget fungerade i allt väsentligt bra trots att den instormande människoskaran till museet denna dag var mycket stor, Matisseutställningens sista dag. Vi åt alla tillsammans och därefter splittrades skaran och hemresa skedde individuellt. Det fanns bland de deltagande önskemål om att besöka olika utställningar i Köpenhamn (bl.a. Designmuséet) innan hemresan genomfördes och därav uppdelningen.

Matisse

Resan söndagen den 28 oktober 2012 till Hirsprungska samlingarna och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn
Samling för deltagarna sker uppe vid färjebiljettförsäljningen på Knutpunkten klockan 08.30. Peter Berggren är reseledare och nåbar resdagen på tel. 0705-84 90 42. Samtliga deltagare skall då ha löst sina biljetter för färja till Helsingör och tåg till Österport i Köpenhamn. Priset är för enkel resa SEK 104 per person eller om man väljer en duobiljett SEK 146.40 för två personer. Vi promenerar efter ankomsten till Österport genom en park först till Hirsprungska samlingarna och därefter till Statens Museum for Kunst (SMK) som ligger nära inpå. Lunch planeras på SMK. Var och en betalar själv sin lunch och inträdesavgifter till utställningarna. Inträdet till de allmänna samlingarna på SMK är gratis. Däremot kostar det DKK 90 (DKK 75 för pensionärer) att bese Matisseutsällningen. Inträdet till Hirsprungska samlingarna kostar DKK 65 per person om deltagargruppen är på minst 10 personer eller om deltagare, som själv betalar, är 65 år. Lämpligt är att var och en medtager danska pengar, danskarna accepterar ej som bekant alla betal- och kreditkort. Vänner och gäster till deltagande medlem i Helsingborgs konstförening är välkomna att följa med på resan. Anmälan om sådan deltagare göres av deltagande medlem. Färjan avgår från Helsingborg 09.00 och tåget mot Österport från Helsingörs station 09.43 med ankomst till Österport 10.21. Återresan kan var och en bestämma själv, antingen i grupp eller enskilt. Anmälan om deltagande (med namn och telefonnummer) skall ske till info@helsingborgskonstforening.se senast måndagen den 22 oktober allt för att lunchen på resdagen skall kunna planeras. Om någon har särskilda önskemål om lunchen (vegetariskt eller motsvarande) skall även detta framgå av anmälan.
Salong!2012:
Juryarbetet avslutat!
Helsingborgs Konstförening – Salong! 2012

Nu är det klart! Salong! 2012 äger rum på Dunkers kulturhus 13 sep – 25 nov 2012. Regler, blanketter och viktiga datum är tillgängliga via länken nedan! Juryn är: Conny Blom, Peter Dacke, Ýrr Jónasdóttir, Susanne Ottosen.
Klicka på länken nedanför, så kommer du till sidan för Salong! 2012. Där finns kompletta regler och anmälningsblanketter.
Längre upp på denna webbsida ser du resultatet av antagningen.
HELSINGBORGS KONSTFÖRENINGS Salong! 2012
Dunkers kulturhus presentation!
Salong!2012 – juryn
Ýrr Jónasdóttir: chef på Ystads konstmuseum
Conny Blom: konstnär
Peter Dacke: konstnär
Susanne Ottosen: gallerist i Köpenhamn

Salong!2012 – juryn i arbete

Antagna konstnärer
Länken här ovanför går till sidan med förteckning över antagna konstnärer. Och länken nedan går till sidan med bilder på alla antagna konstverk.
Alla antagna konstverk.
Det var nästan 400 konstnärer, som hade lämnat in bidrag. 47 av dessa antogs av juryn.
Pristagarna offentliggörs i samband med vernissagen.
Katalogen! Observera, att det är en pdf-fil på 3 MB!

Följande föreningsmedlemmar deltog: Leena Andersson, Ilona Benczedi, Adrian de Jong, Jonas Ellborg, Bertil Englert, Gun Ferling, Peter Göransson, Thomas Hagström, Mikaela Hölbling, Anders Kumlien, Valdemar Lethin, Karin Müller Lindberg, Kristina Nilsdotter, Pernilla Pedersen, Gunilla Ryberg Ek, Viveka Rönn och Annika Thorsén.

Utställningen är avslutad! Antagna konstnärer

Torsdag 13 september kl. 17-19 var det vernissage! Klicka för bilder!

Juryn som bestod av Peter Dacke, Suzanne Ottosen, Conny Blom och Ýrr Jónasdóttir sammanträdde den 13-14 augusti och valde ut 47 konstnärer med 102 verk. Vi hade 396 ansökningar med nästan 2000 verk. Juryn hade inget lätt arbete men lyckades till slut enas om de 101 verk som visas den 14 september – 25 november. Vernissage blir den 13 september kl 17-19. Då delades de två priserna ut: SEB:s konstnärspris till ung lovande konstnär och HKF:s affischpris. På årets katalog och inbjudningskort etc. finner ni tavlan från förra Salongens affischprisvinnare, Kjell Klackenstam.

Utställningskatalog on line!

Nyhetsartikel i Helsingborgs Dagblad 2012-09-12.
Recension i Helsingborgs Dagblad 2012-09-15.

De flesta torsdagar hade vi deltagande av konstnärer under rubriken ”Konstnären möter publiken” kl. 18. Följande blev det:

2012-09-20

Bertil Englert, Nathalie Nordlund

2012-09-27

Lena Ohlén

2012-10-04

Ann-Mari Bertilsson, Alexius Huber

2012-10-11

Joanna Thede

2012-10-18

Ilona Benczédi, Nadja Rahr

2012-10-25

inställt pga. strömavbrott

2012-11-08

Peter Göransson, Karin Müller Lindberg

2012-11-15

Adrian de Jong, Carmen Chor
2012-11-22 Monika Wennergren

Till minne

Kjell Klackenstam
Vår konstnärsmedlem Kjell Klackenstam har avlidit efter en tids sjukdom.
Hans konstverk erhöll föreningens affischpris vid Salong! 2010.
Vi sörjer vår vän.
Bertil Englerts minnesord (länk).

Konstlotteriet 2012! Vinstlistan är klar! Klicka för att ta del av den!

Konstresan till Köpenhamn 28 oktober 2012 Läs reseledarens berättelse!

Konstnärs-presentationer! Titta in på Konstnärernas presentationssidor. Nu är det 136 konstnärsmedlemmar i Helsingborgs Konstförening, som har valt att presentera sig här.

Salong! 2012 –
13 september –
25 november Helsingborgs Konstförening – Salong! 2012
Salong! 2012 ägde rum på Dunkers kulturhus 13 sep – 25 nov 2012. Regler, blanketter och viktiga datum är tillgängliga via länken nedan! Juryn var: Conny Blom, Peter Dacke, Ýrr Jónasdóttir, Susanne Ottosen.
Klicka på länken nedanför, så kommer du till sidan för Salong! 2012. Där finns kompletta regler och anmälningsblanketter.
Längre upp på denna webbsida ser du resultatet av antagningen.
HELSINGBORGS KONSTFÖRENINGS Salong! 2012
Dunkers kulturhus presentation!

e-postlotteriet Marie Bohman i Helsingborg blev vinnare vid dragningen den 5 oktober 2011. Hon vann färgetsningen ”Fågelman” av Helmtrud Nyström.
Rolf Palm, vaser Bo Cronqvist
Tomas Montelius, Kvidinge, vann litografin ”Bilar” av Ulf Wahlberg den 7 mars 2012.
Göran Billing, Ängelholm, vann 2 mindre vaser (9 cm höga) av Rolf Palm den 18 juni 2012.
Henne Aagaard-Jensen, Helsinge (Danmark) vann ”Stilleben” av Bo Cronqvist den 10 oktober 2012.

OCH EN ÅTERBLICK PÅ DET SOM VARIT:

Målarkursen 5-6 juli 2012
Helsingborgs Konstförening – konstkursHelsingborgs Konstförening – konstkursHelsingborgs Konstförening – konstkurs
Helsingborgs Konstförening – konstkursHelsingborgs Konstförening – konstkursHelsingborgs Konstförening – konstkurs

Klicka på en bild, så visas den i större format. Backa för att komma tillbaka till den här sidan.

Gertrud Alfredsson höll kurs för föreningens medlemmar. Hon skriver:

Vi arbetade med akrylens egenskaper utifrån stora stilleben jag gjort, varav du kan se ett här ovan. Vi bearbetade färgblandningar, arbetade med komplementfärger och hade ute och inne som tema eftersom fönstren var stora och släppte in ljus.
Det var en kul grupp… Fantastiskt intresse och koncentration. Blev helinspirerad!

Konstnärsträffen 10 juni 2012 Nina Wenedikter inledde träffen med ett utomordentligt intressant föredrag om konstnärsrollen idag med utgångspunkt i 1960-talets strömningar. Många intressanta diskussioner ledde detta till och det var svårt att lämna ämnet. Ett 30-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan och kom med picknick-korgar. Föreningen bjöd på jordgubbar med grädde, kladdkaka och kaffe. Eftersom vädret var ostadigt, så valde vi att vara inne på Vikingsberg. Bilder från träffen visas här nedan. Det är Christel Knappe, som informerar om föreningens aktiviteter, Nina Wenedikter, kaffebordet och publikbilder. Klicka på bilden, så visas den i större format. Backa för att komma tillbaka till översikten.
Christel KnappeNina WenedikterFikabord
PublikbildPublikbild

Munch-museet, Oslo, lördag 19 maj 2012 Det pågick en spännande och enastående utställning på Munch-museet i våras. Man har samlat in konstverk från hela världen till den största Munch-utställningen någonsin. Den pågår till 28 maj 2012. En del medlemmar hade bestämt sig för att besöka den söndag 20 maj 2012. Det var guidad visning kl. 13 med en skicklig och charmfull guide. Vi hade bokat plats på DFDS från Köpenhamn lördag 19 maj kl 17 och återresa söndag 20 maj kl 17 från Oslo. Detta var inte ett föreningsarrangemang, men visst hade vi det bra, som satsade på detta! Faktum är, att alla ni andra har chans att se utställningens höjdpunkter på Internet med kommentarer till konstverken. Gå in på http://audiomunch.no, välj sedan språk (norska eller engelska) och gå igenom utställningen! Klickar du på bilderna nedan, så visas de i större format. Backa för att komma tillbaka hit!
Resenärerna till Munchmuseet i Oslo. Guiden på Munchmuseet
KonstPåStan

KonstPåStan
29 sep – 7 okt 2012 i Helsingborgs citybutiker

Vernissage lördag 29 september kl. 12 på Konsul Olssons plats!

I år är det 180 konstnärer, som gör hela Helsingborgs City till en stor konstutställning.

Utöver detta har vi fyra ”fokuskonstnärer” som inbjudits att skapa ett verk på något av våra torg eller vid någon eller några statyer.

Artikel i Helsingborgs Dagblad 29 sep 2012!

Bildsida med snapshots från invigningen och många skyltfönster!

I år är följande konstnärer inbjudna:

1. Josefine Axelsson- med sitt verk ”Give and Give”. Kommer att synas och höras på olika sätt.

Josefine Axelsson intresserar sig för vad som händer när människor möts. Hon undersöker specifika platser och vad hon upplever är människors önskningar kring dessa platser. Verket ”give and give” har sin grund i dessa undersökningar. Axelsson är inbjuden av ”Konst På Stan” att arbeta med sin konst i Helsingborgs offentliga rum. Utifrån socialt interagerande undersökningar och 2011 års besökarstatistik för betalande besökare på Dunkers kulturhus har Axelsson bestämt sig för att, så länge arvodet minus annonskostnad räcker, köpa fri entré åt allmänheten till konst och kultur på Dunkers kulturhus. Axelsson drivs av viljan till rättvisa och delaktighet och talar om sina verk som ”mötesspecifika verk”.

2. Björn Perborg – uteblir!

3. Karin Frennesson Westblad – ”Under mattan”, ett projekt om skräp vid Ingmar Bergmans plats.

Med projektet Under Mattan vill jag uppmärksamma vår stad, och vårt gemensamma stadsrum. Jag vill belysa bristen på respekt för detta offentliga rum och aktualisera en alternativ användning av de resurser som förbrukas i en ansträngning att hålla den trivsam.

Med mitt projekt vill jag uppmärksamma vår stad, våra gemensamma stadsytor och vårdandet av dessa. Varför skräpas det ner och förstörs? Det verkar så svårt att hålla rent på en plats vars ägare man inte känner, och ej hellre känna respekt för människorna om vistas på platsen. Skulle du kasta glasspapper på golvet hemma hos din kompis? Hur visar vi respekt för detta stadsrum som tillhör oss alla men inte ägs av någon?

En stor del av våra skattepengar städas bort varje år. Det kostar kommunen miljoner att städa upp Helsingborgs gator och torg då vi t.ex. slänger skräp direkt på marken i stället för i en papperskorg eller soptunna, resurser som skulle kunna användas till roligare och till mer konstruktiva aktiviteter, t.ex. gynna ungdomar i city. Helsingborgsstad skulle, för samma summa pengar, ha möjlighet att driva fritidsgårdar, bygga sportplaner, skapa mötesplatser eller något annat som ungdomar önskar sig.
I mitt projekt vill jag väcka tanken, påminna och få var och en att tänka efter och kanske t.o.m. reagera. Jag undersöker också vad ungdomarna saknar och vad de skulle vilja ha möjlighet att göra i stadskärnan.

Alla är naturligtvis välkomna att delta i Under Mattan och uttrycka sin idé för en alternativ användning av stadens, kanske helt onödiga, städbudget.

Med projektet hoppas jag skapa debatt samt att väcka intresse och engagemang för att vi alla ska ta aktiv del och hålla vårt offentliga ”vardagsrum” rent och fint.

Artikel om Karin Frennesson Westblads projekt i Lokaltidningen!

4. Karin Müller Lindberg – Det blåser i vindarnas stad. Thoughts of wind/Thoughts of peace.

DET BLÅSER I VINDARNAS STAD

THOUGHTS OF WIND / THOUGHTS OF PEACE

Imagine peace

Extended peace

Extensions in peace

I förlängningen fred

Fantasi förlänger fred

Fred som fantasi

Jag fantiserar om fredag Jag binder in fred i fantasin

The city of Wind

Vindarnas stad

Leva med vinden

Är ett med vinden

Vindens evighet

Saknar vinden när det stillnar

Lyft vinden andas frihet

Vinden och jag/vi

The wind is constant

I´m one with the wind

Skulpturernas centrala platser och innehåll

Lockar mig att flagga för fred och frihet

Från det lilla privata livet

Till det stora globala världs livet

FRED I VINDARNAS STAD

PEACE IN THE CITY OF WIND

Av Karin Müller Lindberg

Med anledning av årets 2012 KONSTPÅSTAN i Helsingborg

där FLAGGORNA fladdrar på skulpturerna: Magnus Stenbock och på De lekande unga.

Läs Helsingborgs Dagblads artikel 30 september 2012!

Alla fyra konstnärerna har i år valt att arbeta med världens tillstånd på ett eller annat sätt. Alla tror vi kommer att bli mycket tänkvärda på olika sätt. Med installationer och performance.

KONSTSKOLAN MUNKA , ÅRSKURS 2
Konsul Olssons plats/Hästmöllegränd – Norrporten

Modem

Det som kopplar samman digitalt med analogt, virtuellt med reellt.

Det som översätter signalen från den ena sidan, över gränsen mellan verkligt och overkligt, så att den kan tolkas på den andra.

Video och ljudinstallation. Samarbete av Konstskolan Munkas andraårselever.

Deltagarlista med alla konstnärer och butiksfönster!

Läs programmet för Konst på Stan i pdf.
Här finns en pdf-fil, lämplig för utskrift, med alla uppgifter för konstnärer som önskar delta: KonstPåStan
Artikel om Karin Frennesson Westblad i Lokaltidningen!

Konstresor 2012
23-26 augusti
6-9 september

Documenta 13, Kassel, TysklandFridericianum, startpunkten för Documenta 13, Kassel

Med Berlin i färskt och oförglömligt minne styrde vi nu kosan mot Documenta 13 i Kassel 2012. Documenta är en samtidskonstutställning som äger rum vart 5:e år i Kassel. Första Documenta anordnades 1955. BK Travel Solutions arrangerar resan och vi reser tillsammans med Kristianstads konstförening.

Det blev två resor: den ena 23-26 augusti och den andra 6-9 september 2012. Thomas Kjellgren, chef för Kristianstad Konsthall, följer med som ciceron. Pris: 4.595 kr. Detaljerat program kan du ladda ner (pdf-fil).

Kontakt för frågor och bokning var Birgitta Kjellander, BK Travel Solutions, Box 4052, 203 11 Malmö.
Tel. 040-60 60 221. Mobiltel. 070-375 06 99. e-post: birgitta.kjellander@bktravelsolutions.se

Konstens dag på Dunkers onsdag 2 maj

Dunkers Kulturhus Komplett program för Konstdagen på Dunkers, klicka!

Dunkers Kulturhus
Våra medlemmar är med i flera av programmen:

kl. 10, Utsikten. Prova på att måla med konstnären (och vår medlem) Majvy Zandin som inspiratör och stöd. Uttryck vad som stimulerar dina olika sinnen som lukt, smak, känsel, hörsel och syn. Måla och njut av en fantastiks utsikt över sundet.

kl. 16, Teatersalen. Vad är det för bra med kulturhuset? Deltagare: Sören Sommelius, Gunnar Bergdahl, Katti Hoflin, Mats Sander. Moderator: John Chrispinsson.

kl. 18:30, Konsertsalen. En 75-åring i Helsingborg. Om Helsingborgs Konstförening. Föreläsare: Sofia Orre, vår ordförande.

Kronborgs hemliga ställen! lördag 5 maj

Kære medlemmer-Kära medlemmar

Kunstforeningerne i Helsingborg og Helsingør har den glæde, at invitere til omvisning på Kronborg: ”De skjulte kroge” vi skal ind bagved, på lofter og i kældre, hvor man normalt ikke kommer ved besøg på Kronborg.

Kronborg slot

Lördag 5. maj 2012 kl. 10.30 mødes vi ved Sundbusterminalen i Helsingør.

Inden besøget på Kronborg vil der være en præsentation af hele kulturhavnsprojektet i Helsingør, med Dronningekajen, det nye kulturværft og det nye Søfartsmuseum (Søfartsmuseet er stadig en byggeplads, så der kommer vi ikke ind, men vil kunne betragte det fra udsigtspost på Kronborg).

Efter omvisningen på Kronborg går vi til Brohuset og indtager en let frokost. (sandwich/vand/øl/kaffe).

Herefter vil der være mulighed for at besøge de mange gallerier og værksteder som vil holde åbent denne dag.

Program:

10.30 Vi mødes ved Sundbusterminalen i Helsingør, hvor der vil være en præsentation af kulturhavnsprojektet.
11.00 besøg på Kulturværftet med udstillinger, bibliotek osv.
11.30 Besøg på udkigsposten på Kronborg.
12.00 Samling i Kronborg slotsgård hvor vi støder til guiden som står for omvisningen.
13.00 Frokost ved Brohuset.
14.00 Besøg på gallerier og værksteder på Kronborg.

Arrangementet koster 100 Dkr. pr. deltager og inkluderer entre, guidet omvisning og frokost.

Fornuftigt og praktisk beklædning anbefales, da for det meste foregår udendørs (også frokost). Her udover kræver det, at man er nogenlunde mobil, da der ikke er elevatorer eller lifte på Kronborg, og vi skal spadsere et pænt stykke.

Tilmelding/anmälning kan ske til Mogens Aasvang, aasvang@email.dk eller tlf. 25 33 97 15 eller til Sofia Orre sofia@orremail.se eller tlf. +46 730 320 715 (i Sverige 0730-320715) senest den 3. maj 2012.

Öga

Med venlig hilsen och hjärtligt välkomna

Bestyrelserne i Helsingborg og Helsingør kunstforeninger.

Utskriftsvänlig version (pdf): Kronborg

Konstrundan påsken 2012

På Annandag påsk 9 april var det dags igen för Nordvästra Skånes konstrunda. Som vanligt var det samåkning i egna bilar som gäller. Guider var herrar Berggren och Hedén, som bland annat besökte Cecilia Kraitz i Båstad och Dagmar Glemme i Hasslarp.
Det finns en förteckning över alla våra konstnärsmedlemmars utställningar under påsken. Klicka på: Konstrundan 2012.

Årsmöte
29 mars 2012

Årsmötet 2012 ägde rum torsdagen den 29 mars, kl. 18 på Dunkers Kulturhus. Det blev en mycket intressant stund med live-kompositör & konstnär Jennifer Rahfeldt. Vi lottade ut 4 konstverk och bjöd på förfriskningar. Som sig bör hade vi val av styrelse och dessutom beslöts om en revidering av stadgarna.

Jennifer Rahfeldt

”Tack för inbjudan, Helsingborgs Konstförening. Jag tänkte dela med mig av mina tankar kring allt möjligt som har med konst att göra då jag i princip har en fot i varje konstdisciplin och har närmat mig dem alla. Jag är målare, skulptör, folkmusiker, poet, regissör osv… Är live-kompositör för Helsingborgsbaserade ensemblen ”The Swedish Soundpainting Orchestra”, en tio-manna orkester bestående utav musiker, skådespelare, dansare och visuella konstnärer. Jag tänker ta med min gitarr, sjunga några sånger för er och berätta om mitt konstnärskap, och vad jag tycker jag har börjat kunna ana och kommit fram till i mitt arbete som mulitikonstnär och vad som tycks ske när man börjar blanda grejer.”

Några bilder från årsmötet. Anders Lindner och Kjell Östlund tog bilderna.

Jennifer RahfeldtJennifer RahfeldtJennifer Rahfeldt

Grattis, Bertil! Bertil Englert fyllde 80 år 7 mars 2012. Helsingborgs Dagblad har skrivit en artikel. Klicka på tidningslänken!

Bertil Englert

Föredragsserie

Konstföreningen ordnade i februari/mars 2012 en serie om tre föredrag :

2 feb Rätt Tvätt – målerikonservator Christin Anderberg

16 feb Rätt Ram – förgyllare Oscar Jönsson

1 mar Rätt Rum – arkitekt, inredare, designer Christel Knappe

Detaljerad information får du, om du klickar på länken (pdf-fil). Det var kvällskurser kl. 18-20:30 på Vikingsberg, Helsingborg.

En bildsida finns det också – med några bilder från kursen.

Konstnärsträff 2012, söndag 10 juni!

Söndagen den 10 juni samlades vi på Vikingsberg kl 12. Föreningen bjöd vi på kaffe och kaka! Nina Wenedikter var inbjuden att tala om konstnärsrollen och vi var ett trettiotal medlemmar som hörsammat inbjudan.
Bilder från träffen visas här nedan. Det är Christel Knappe, som informerar om föreningens aktiviteter, Nina Wenedikter, kaffebordet och publikbilder. Klicka på bilden, så visas den i större format. Backa för att komma tillbaka till översikten.

Christel KnappeNina WenedikterFikabord
PublikbildPublikbild

Inbjudan fanns också i färggrann och utskriftsvänlig pdf-version. Klicka på Konstnärsträff!

Kurserbjudande till medlemmarna!
5-6 juli
Konstlabbet i samarrangemang med Helsingborgs Konstförening erbjuder ett special-kurserbjudande till alla medlemmar
Gertrud Alfredsson på Konstlabbet höll en 2-dagarskurs i måleri på Kullabygdens Musteri i Mjöhult till medlemmarna i Helsingborgs Konstförening.

Kursinnehåll: Första dagen gör vi gemensamt olika uppgifter med hjälp av härligt arrangemang med färgade tyger och stilleben i olika former i den härliga miljön i Musteriets Villa. Dag två finns möjlighet att fördjupa sig i ett område som var och en får bestämma utifrån uppgifterna första dagen och diskussion med Gertrud. I kursen kommer vi att diskutera olika material, rumsbildning och perspektiv, vi arbetar med ljus, linje och skugga. Lite grunder och teori kring färger och material. På konstlabbet har vi högt i tak och här får vi experimentera, laborera och ha roligt!! Kursen avslutas med en gemensam genomgång av bilderna som skapats under dessa två dagar! Material: Akryl, penslar och papper finns att tillgå. Övriga färger medtages! Kursledare: Gertrud Alfredsson Var: Konstlabbet finns i villan på Kullabergs Musteri i Mjöhult. Sammanlagd kurstid: 16 tim. Pris: 1800 kr inkl. mat och fika under båda dagarna. Vi samarbetar med Musteriets kafé! Start: torsdag den 5 juli och fredag den 6 juli kl. 09:00 – 16:00 (kl. 15:00 gemensam genomgång av bilderna). Deadline för bokning av kursen är 18 juni. Bokning och övrig information ring: 0722468255 eller maila: gertrudalfredsson@hotmail.com

Målarvecka på Sofiero!
16-22 juli Vår medlem Olof Sjöstrand anordnade Målarvecka på Sofiero vecka 29, dvs. 16-22 juli 2012. Arrangemanget är med i Sofieros årsprogram och målare var välkomna in gratis med staffli. Här finns en tidningsartikel och ett TV-inslag om målarveckan: HD.

Helsingborgs Dagblads ”Vår salong 2012”
Vi gratulerar vår medlem Emil Östlund, som tillhör de konstnärer, som tagits ut av John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet, Malmö! Samtliga bilder publicerades i tidningen 6 maj 2012 och finns på webbsidan Vår salong 2012. Klicka på länken, så ser du alla bilder!
Konstnär Emil Östlund, akrylmålning
Vildraps, akryl, 77×95 cm