IMG_1551-conny-web

Konstnären Conny Blom bjöd på många intressanta exempel på hur samtida konstnärer förhåller sig till det nordiska landskapet. (Klicka på bilden så blir den större)

Conny Blom, en konstnär som sticker ut och arbetar med olika medier varav ljud är ett, bjöd en fullsatt hörsal på Dunkers på en kavalkad av olika uttryck ur den samtidiga nordiska konsten.  Mycket handlade om fotografi. Men det gavs också många exempel på blandkonst och installationer. Hans utgångspunkt var landskapet i den nordiska konsten, och hur de konstnärer han visade verk av förhöll sig till landskapet på olika sätt.

Man inser att konstnären i sin iver att spränga ramar inte bara söker originella uttryck i sina tolkningar av motiven. Ibland ändrar konstnären verkligheten och gör den till konst. Att till exempel färga vattnet i en bild av en sjö med hjälp av Photoshop kanske inte betraktas så ”konstnärligt”. Men att färga vattnet i den verkliga sjön och sedan fotografera. Då blir det något annat. En ny dimension. Ett uttryck. Ett konstverk. Exemplen som Conny Blom på var många, underhållande, understundom märkliga och ofta med glimten i ögat.

MG_1547-conny-web

Precis som vid förra miniutbildningen med Kirse Junge-Stevnsborg var det fullsatt i salongen. Efter Conny Bloms föreläsning återstår nu ytterligare en föreläsning med konstnären Peter Johansson den 26 februari. (Klicka för större bild)

Det är svårt att se någon klar entydighet inom konsten i Norden. Och det ligger ju heller inte i konstens natur att vilja bli ”mainstream”. Konstens regel är väl snarare att vallar ska sprängas? Varför skulle annars en fotograf ägna sig månader åt att odla fram mögel i lådor för att denna märkliga substans sedan ska utgöra fond i en suggestiv landskapsbild?

Conny, som själv har gjort över 70 utställningar i Ryssland, Tyskland, Slovenien och Island, berättade också om sitt eget ”Beatles-ljudverk”. Då han hade hört att de fysiska originalinspelningarna av Beatles, riskerade att skingras för världen, spelade han själv in samtliga utgivna låtar. Hade varit intressant att uppleva detta verk när alla de över 150 låtarna hade lagts ihop och spelades upp – samtidigt i en betongsilo. Nästan som en gregoriansk körsång, inflikade Conny.

Tråkigt hade vi inte. Tack Conny!