”Dalaismens” uttolkare avslutade uppskattad miniutbildning.


Dalarnas estetik och kultur går bokstavligen som en röd tråd genom konstnären Peter Johansson verk. Sist ut i vår föreläsningsserie bjöd Peter på en underhållande kavalkad över sitt konstnärsskap. Vi fick följa hans levande och underhållande berättelse från uppväxten i Sälen där punkrock en dag kom att föra honom till upptäckten av ordet, bilden och konsten.

Influerad av sin far, vars stora förebild var Anders Zorn, kom Peter tidigt att gå på upptäcktsfärd i den självcentrerade ”dalaismens” kulturlandskap. Alltid med koppling till samtida fenomen och händelser och ur ett humoristiskt perspektiv som ibland har fått en och annan att sätta kaffet i vrångstrupen.

Peter berättade om sitt inte helt konfliktfria förhållande till sin skulpturprofessor på konsthögskolan i Stockholm, som förespråkade minimalism medan Peter drev åt det motsatta hållet att förstärka och vara övertydlig. Hans kompromisslöshet och ambition att spränga gränser har satt många spår. Och det har inte bara varit skivad dalahäst i Coops charkdiskar, falukorvar och rånarluvor med kurbitsmotiv som har skapat uppmärksamhet.

Under åren 1993 till 2013 är listan lång med separatutställningar och samlingsutställningar både i Sverige och utomlands. Tack Peter för de två och en halv underhållande timmarna som kändes gå på tjugo minuter.

Vill du se mer av Peters verk finns det mycket att googla på. Ett tips är att börja här