Areej Almansory

Bildkonstnär / Född i Irak 1977

e-post: areej_almansore@yahoo.com
Hemsida: http://areejalmansory.com

Abstrakt expressionist, akryl och blandteknik

Medlem i:
Helsingborgs Konstförening
Konstnärsgruppen Formbart
KRO/KIF
SK
Irakiska konstföreningen

Utbildningar:
Kandidatexamen i fri konst vid Konsthögskolan/ Baghdad 2001.
Diplomexamen vid konstinstitutet/ Baghdad 1998.
Utbildningar motsvarar svensk konstnärlig kandidatexamen i fri konst.

Jurybedömda utställningar:

2001 Bryggeriet, Trelleborg
2002, 2005 Väsby Konsthall
2005, 2006, 2008 Romelegården

Separata utställningar:

2018 Hylle Park folkhögskola/ Malmö.
2017 Sofie Lundsfolketshus/ Malmö.
2017 Ateljé UR/ Malmö.
2016 Sense/ Helsingborg.
2016 KONSTEN Helsingborgskonstförening.
2015 Hammarkullens konsthall/ Göteborg.

Samlingsutställningar:

2018 Med FORMBART Galleri Jäger & Jansson/ Lund.
2017 Art Week/ Helsingborg.
2016 Konst på Stan.
2016 Galleri Jäger & Jansson/ Lund.
2015 Irakiska kulturhuset och Kvinnoförening/ Göteborg.
2015 Magic Events, Helsingborg.
2015 Seven Ways med Formbart Helsingborg.
2015 Konst på Söder med FORMBART Helsingborg.
2013 Konst på Stan, Helsingborg.
2013 Deltagit i en utställning i Irak (Baghdad med irakiska ögon)
2003-2004 Art Wings i Helsingborg.
1998-2001 Konsthögskolan/ Irak.

Events:

2015 Happening med skräpkorgar, Helsingborg.

Om mig:

Jag heter Areej Almansory, född i Irak och bosatt i Helsingborg, Sverige. I mitt hemland läste jag på Konstinstitutet och Konsthögskolan i Baghdad under åtta år. Där lärde jag mig måleri, grafik, collage och mosaik av kompetenta lärare. Konsten har alltid funnits i mitt hem och jag ärvde min känsla för konst från min far som är en känd konstnär i Irak. Jag har växt upp med lukten av oljefärg och den doften väcker alltid nostalgiska minnen hos mig! Jag arbetar i olja och akryl. Mina målningar är färgstarka och oftast abstrakt expressionist konst.

I min konst söker jag efter djupa relationer mellan det som är vardagligt och det som går utöver tid och rum. I mina bilder finns många element som reflekterar hur undermedvetna minnen visa sig i vårt dagliga live utan att vi är medvetna om dem. Jag försöker att fånga det förflutna, det bortglömda och det åsidosatta och sortera dem i kluster inom konstverket så att man kan finna mening bortom vårt dagliga medvetande och finna en djupare förståelse av omvärlden och existentiella frågor. De varma färgerna i min konst har en tydlig koppling till Irak medan de kalla elementen är en direkt influens från mina 15 år i Sverige. Du har det varma inne i kroppen och den kalla utsidan. Det känns så. Inslagen i mina målningar inspireras ofta av upplevelser, från kriget, och de känslor jag bär med mig. Sedan målar jag ofta kvinnor, utan detaljer, vilket representerar de känslor som kvinnan kanske inte vill visa.

Jag målar sällan utifrån ett specifikt mål utan jag låter ofta tankar och känslor guida mig vidare i processen.