Fredrik Wicklund

Fredrik Wicklund

Konstnär

Kontaktuppgifter:
Aschebergsgatan 14A
25439 Helsingborg
0708-728737

www.fredrikwicklund.com
fwicklund@me.com

Teknik:
Blandteknik

Utbildning:
Autodidakt

Medlemskap:
Helsingborgs Konstförening

Separata utställningar:

Galleri Engleson, Malmö, 2015
Galleri von Werder, Höganäs, 2010
Söderberg & Partners, Helsingborg, 2008
Konsthallen, Stockholm, 2008
KABUSA Design Factory, Köpingebro, 2007

Samlingsutställningar:

My Web’Art, Paris, 2016
Skanör-Falsterbo Konstdagar, 2016
Agora Gallery, New York City, 2015
Art-Mine.com, New York City, 2015
Väsby Kyrka, Väsby, 2015
Dunkers Kulturhus, Helsingborg, 2013
Copenhagen Art Fair, Köpenhamn, 2010
Art Festival, Köpenhamn, 2009

Utgångspunkten i mitt måleri är att illustrera det som sker under ytan i våra liv, de kapitel som skrivs utan vår omedelbara påverkan. Kalla det ödet. Händelserna som sker utan att vi känner till dem, men som likväl utgår ifrån vår egen vilja. I flera av mina målningar kommer livets händelser i uttryck i form av en rörelse, en kraft, som en hyllning till livet i sig själv, som ju är i ständig rörelse och förändring. Inget är egentligen bestående utom förvandlingen i sig själv, och i några av mina projekt, låter jag metamorfosen gestalta en utveckling, en rörelse, en ständigt pågående process. Det monumentala, det stenlika i en del av mina målningar är en manifestation av det som varit, en trygghet i det historiskt oföränderliga, ett avstamp till något nytt.

Visuellt är min intention är att skapa en form av optisk harmoni – en känsla av balans mellan friheten och lättheten i det dekorativa och djupet och visheten i väggarna på vilka de vilar. Jag utmanar mig själv genom en stor portion kompositionsprinciper när det gäller färger, kontraster och struktur. Att jobba i olika lager representerar hur vi skapar och lägger på mängder av erfarenheter i våra liv för att skrapa bort det som står i vägen i upptäckandet av oss själva.

För närvarande arbetar jag huvudsakligen med akryl, gouache, tusch och pastell i kombination med sand och lack, och applicerar substansen med pensel, spatel, kniv eller med fingrarna. Mitt måleri är en ständig utvecklingsprocess och jag ser framemot att utveckla nya tekniker och upptäcka nya uttryckssätt. Jag hoppas med min nuvarande non-figurativa uttrycksform, att betraktaren med sina känslor och egna tolkningar, känner sig delaktig i skapelseprocessen.