Pia Margareta Nelson

Julsalong, Studio MA, Brunnby 2011
Mörarp, Rosenlunds Gård 2009, 2010

Övrigt:

Jämsides med mitt måleri arbetar jag som psykoterapeut och som handledare i psykosocialt arbete.

Pia Margareta Nelson är född 1954 och uppväxt i måleriets atmosfär. Är autodidakt och tar hand om sin konstnärliga utveckling genom kurser på Gerlesborgsskolan, Folkuniversitetet, för privat lärare och i en kollegiegrupp. Livet, naturen, processer, relationer, musik, litteratur, ja allt som hon är med om, inspirerar till och i måleriet. Ibland blir uttrycket figurativt, ibland abstrakt. Uttrycken är oftast starka men hon kan också vila i mildare framtoningar. Olikheter, både vad det gäller färgval och teknik, för henne ut på okända marker och hon använder gärna konflikten som metod.

Hennes yrkesinriktning blev initialt ett annat slags kreativt och skapande arbete, genom handledande, kurativt, psykosocialt och terapeutiskt arbete tillsammans med familjer, enskilda, grupper och organisationer i olika förändringsprocesser. De senare 17 åren verksam i egen regi och sedan 2010 verksamhetschef, terapeut och handledare på S:t Lukasmottagningen i Ängelholm.
Den teoretiska kunskapsförankringen har hon genom socionomexamen, steg 1 utbildning för psykodynamisk psykoterapi, handledarutbildning i psykosocialt arbete och genom en Master of Social Science examen.

Började ställa ut 2008 och har med framgång deltagit i flera utställningar. Representerad i många privata hem runt om i landet, i Danmark och Los Angeles.
Hon arbetar gärna med beställningsarbeten.

Att ställa ut är en del av måleriet för mig. När mina alster visas på andra platser än i ateljén, ser jag dem själv på annat sätt. När betraktaren berättar vad de ser i mina bilder, öppnas det nya vägar för mig i mitt måleri. Så tack alla ni som beskriver mina målningar, ni bidrager till min konstnärliga utveckling!

Om ”The Rock”: ”Påminner om tidiga målningar av Max Book. En form som direkt talande abstraktion som fungerar; en klippa som antingen står eller faller. En spännande abstraktion som bryter mönstret.”

Henrik Håkansson