Vad är så speciellt med nordisk konst?

4bilder_640

Välkomna till en ny miniutbildning. Denna gång med temat nordisk konst. Vi kommer till hösten 2014 hålla Nordisk Salong i Dunkers kulturhus i stora konsthallen. Kursen blir en uppvärmning inför denna.

Kursen går av stapeln tre kvällar under vår mörkaste årstid. Varje kväll har vi bjudit in en intressant person som har ett förhållande till nordisk konst och detta skall vi höra och förhoppningsvis också tala lite om. Vi är glada över att här nedan presentera våra föredragshållare.

Onsdagen den 29 januari kl. 18 – 20:

Kirse-Junge-Stevnsborg_34x
Kirse Junge Stevnsborg
Den Frie i Köpenhamn

Kirse har arbetat med konstnärer från hela världen och genom detta också haft möjlighet att göra vissa observationer angående det nordiska konstnärskapet, vad som kanske är utmärkande för denna, vad det beror på och hur det kan ta sig i uttryck.

Ni känner möjligen igen henne från den tid då hon arbetade på Dunkers Kulturhus, tidigare än så på Umeå konstcentrum, och senare vidare ut i Europa. Nu arbetar hon på Den Frie i Köpenhamn som konstnärlig ledare.

Torsdagen den 13 februari (obs annan veckodag) kl.18 – 20:

cb
Conny Blom
konstnär

Det nordiska landskapet i samtidskonsten.

Må det vara Marcus Larson eller Skagenmålarna – det nordiska landskapet har alltid haft en framträdande roll i nordisk konst. Men hur hanteras detta arv av samtidskonstnärer i Norden? Ur ett internationellt perspektiv är Norden en periferi och som konstnär från en sådan förväntas man arbeta med vad som grovt generaliserat anses typiskt för denna periferi. Kommer man från Kongo är det exempelvis svårt att röna internationell framgång med minimalistiskt måleri. Arbetar man däremot med kolonialism och sitt afrikanska arv är man välkommen in i det internationella konstlivet. På samma vis finns det en idé om att nordisk konst bör förhålla sig till öppna landskap och melankoli. Föreläsningen ämnar ge en inblick i ett antal samtida nordiska konstnärers relation till detta nordiska arv.

Onsdagen den 26 februari kl. 18 – 20:30:

pj
Peter Johansson
konstnär

Litta konst

Peter är en otroligt intressant och också rolig konstnär som undersöker bl.a. hur vi handskas med vår nationalitet. Representerad på bl.a. Moderna museet. På sommarens utställning på Zornmuseet i Mora. Denna kväll kommer att handla om hur vi förhåller oss till svenskheten, kanske mer som människa i stort än om just konstnären. Peter är inte en arketyp på en svensk konstnär.

”Han har lekt mycket med bilden av Sverige, i alla fall den idylliska biten som gärna lyfts fram och sprids i våra turistbroschyrer. Man kan anta att Peter Johansson har velat få publiken att höja blicken och även ta en titt på vad som finns där bakom dalahästar, falukorv och kurbitsmålade träskor.
Och han har väckt mycket känslor. Ibland har debatterna kring hans konstverk fått större proportioner än vad han någonsin kunnat ana när idén först dök upp i hans huvud. I bland blir den lilla parentesen plötsligt gigantisk.”

SvD 23 juni 2006.

Plats och kostnad

Vad kostar det: 450:- eller 350:- för medlemmar i HKF. Medlemsavgiften 250:- ska vara betald för 2014 senast 22 januari 2014 för att medlemspriset ska gälla.
Tid: 18:00 alla tre gångerna
Plats: Konferensrummet på Dunkers Kulturhus, Helsingborg
Anmälan: info@helsingborgskonstforening.se
Inbetalning = anmälan: senast den 15 januari 2014 på bankgiro eller plusgiro enligt nedan.
Bankgiro: Sparbanken Öresund 5094-2960
Plusgiro: konto 140295-7