NOV 2021 <br> Lara Simonof

NOV 2021
Lara Simonof

NOV 2021
Lara Simonof
1006 1024 Helsingborgs konstförening

MÅNADENS KONSTNÄR

Lara Simonof, Ven

Urvalsgruppens motivering

“Lara Simonof är månadens konstnär för sitt imponerande klassiska måleri, spännande färgskala och moderna känsla..”

Urvalsgruppen består i november av konstelever från Bryggeriets gymnasium i Malmö.
Eleverna går tredje året på Estetiska programmet med profilen Fri Konst.


Lara Simonof är utbildad vid de klassiska konstinstitutionerna i Ukraina och Sankt Petersburg och har tillbringat mycket tid bland några av världens främsta konstsamlingar, tex Eremitaget. Den klassiska delen av världskonsten är grunden till hennes konst. Hon är mycket intresserad av sagor och myter inte minst från medelhavsregionen och dessa har gjort stort intryck på henne. Lara har vistats mycket i länder kring medelhavet, inte bara Italien utan även Mellanöstern och Nordafrika. Dessutom har hon jobbat i hela sitt liv med antikviteter, inte minst textilier och mattor från dessa länder och även från orienten.  

En annan inspirationskälla är det tidiga holländska måleriet där dyrbara skatter från fjärran land utgör en viktig del av motivet i stilleben från tiden före Rembrandt.

Lara berättar en historia i varje tavla som hon målar. Ett porträtt är aldrig bara ett porträtt och ett stilleben är aldrig bara ett stilleben. Varje person som avbildas bär på en historia och den mörka kvisten som sticker fram från fatet med persikor kan antyda att dessa yppiga frukter nyss har plockats från trädet. Lara bemödar sig om att dra in åskådaren i berättelsen.

Det är inte bara Laras motivval som är inspirerad av medelhavsländerna utan även färgskalan. Färgerna knyter an till berättelsen som utspelar sig i varje tavla och motsvarar tonerna som vi lägger i varje ord och känsla. Varenda historia har sin egen färgskala. Lara förmedlar lekfullhet och glädje snarare än sorg. Orange, gult och ljusblått – medelhavets färger – står för dessa positiva känslor, ibland förstärkta av mörkare toner.

Lara Simonof, Utan titel
Lara Simonof, Hamam

Film från Laras ateljé

Lara Simonof, Lito

OM Lara SIMONOF

Ett litet urval av LARA SIMONOF’s verk