KPK: Annette Johnnerfelt (SE)

Annette Johnnerfeldt, Flirt (keramik)

Jag har alltid haft en passion för att skapa skulpturer. Redan som tonåring på Konstfacks kvällskurs i Stockholm blev keramisk tillverkning mitt största intresse. Genom åren har det varit flera olika vidareutvecklande studier i det spännande naturmaterialet. I Sverige bland annat hos keramiker Lasse Östman i Vansbro, keramiska kunskaper på Fireborn Studios i USA år 2003 och keramisk konst på Yamate Tougei i Tokyo mellan 2005 och 2007. Jag öppnade min studio i Sverige 2009 och redan från starten var den största delen av mitt skapande skulpturer även om konstföremål i stengods med silverdekorationer var en del av mitt arbete. När jag år 2012 började pendla mellan England och min studio i Sverige blev mitt skapande mindre abstrakt och mer figurativt. Så småningom började jag studera porträtt och skulpterade efter levande modeller på Morley Art College i London (2014-2016). Sedan några år tillbaka arbetar jag endast i min egen studio.

Jag får inspiration till mina figurativa skulpturer i vardagens möten och fångar ett ögonblick mellan två personer. Sociala nätverk på Internet skapar relationer mellan människor men kroppsspråket saknas och därmed en stor del av varje persons vardagliga upplevelser. Kroppsspråk är mycket mer än ord. Jag vill uttrycka kraften i kroppsspråket, känslorna och inspirera till en reflektion över mänskliga relationer i en alltmer digitaliserad värld.

I mina skulpturer finns en spännande balans mellan japanska och västerländska traditioner. Under mina år i japan lärde jag mig att värdesätta materialets inneboende skönhet och deltog i min mentors arbete opåverkat av västerländskt tänkande. Resultatet är inte helt givet utan värmen i brännugnen påverkar materialet och varje konstföremål får en alldeles unik charm.

/Annette Johnnerfeldt