KpK: Ganga Roslin Bladh (SE)

Ganga Roslin Bladh, Klart vatten, dykning (akryl)

Ganga Roslin Bladh, uppväxt i nordvästra Skåne, är numera boende vid Vättern och Tåkern, två sjöar med personlighet: mycket vatten – luft – fåglar –stjärnor och myter. De bosätter sig subtilt i mina verk.

Mina bilder har sitt ursprung, ibland från det inre, men lika ofta från bilder och upplevelser. Ändå, det är det bortom det figurativa som är det viktiga; ”Jag inspireras visserligen av natur och av det mänskliga uttrycket, men det är färgen i sig, ljuset, linjer och rytmer som är den verkliga motorn, förutom nyfikenhet. Där är måleriet och skapandet ett sätt att se, förundras och förstå, -men jag skapar nog mer frågor än svar”.

Bilderna till Konst på Kryss 2021, har vatten gemensamt. Människans och hudens möte med detta märkliga, som är vatten. Det berör oss djupt. Även vattnets förmåga att byta skepnad från fast i form, till luftburet och närmast viktlös.
Vatten är ofta hotat. Sundet mellan Helsingör och Helsingborg har tex den sin problematik.
Man kan se mina tavlor som en ett ordlöst inlägg i debatten om att värna våra resurser på planeten. Det handlar inte om siffror som hjärnan tänkt ut, utan om själva livets kvalité, något vi kan känna med vår hud, se med våra ögon och känna i hjärtat.
Bilderna är alla målade det senaste halvåret och inte tidigare utställda.

Ganga har på gården, tillsammans med sin man, studios för både måleri och för keramik/skulptur. Akrylmåleri på duk är det vanligaste just nu, men uttrycken är många. Den enkelhet och fräschör som de vattenlösliga färgerna som akvarell och gouache ger, liksom kritor och tusch gör dom älskade.

Uppväxt i Nordväst Skåne, på Kullahalvön och större delen som vuxen bosatt på Bjäre, har jag tex. vid några tillfällen medverkat på Vikingsbergs vårsalong och på Konst på Stan under senare år. Även om jag egentligen alltid varit konstnärligt aktiv så har det absolut blivit mer intensivt under de senaste tio åren.

Mitt yrkesliv har varit knuten till konsten, genom att jag är bildpedagog. Främst och längst har jag jobbat på beklädnads-utbildningar. 
Kropp och anatomi har alltid fascinerat mig.