KpK: Niels Christensen (SE)

Niels Christensen, Hushållets pappersförpackningar för Återvinning (olja)

Jag är född i Aalborg, Danmark i 1939.
Ända sedan Barnsben har jag gillat att rita – på allt – överallt! Under semestrar hos vår familj i Odense kom jag tidigt i kontakt med Konstens spännande värld, vilket resulterade i drömmar om att själv en dag komma att syssla med konst!
Jag blev utlärd som Litograf, och efter militärtjänsten hamnade jag hos Allers i Helsingborg och jobbade sedan inom ett annat Helsingborgsföretag inom repro industrin. Därefter gick jag över till reklambranschen där jag var verksam i närmare 40 år.
Mina sista 4 år i arbetslivet jobbade jag i Miljöbranschen och det var här jag fattade intresse för avfallsprodukter som krossade glasflaskor, hopknycklade metallburkar, avfallsplast och pappers-förpackningar, kvaddade bilar, ja allt som faktiskt kan återvinnas.

Som pensionär dök idéerna upp igen om att börja måla, (och att måla på riktigt betyder för mig ”att måla i olja”! Det var bara det att jag inte hade någon erfarenhet av oljemåleri – så det fick jag lära mig genom övningar och experiment. Först målade jag motiv från vår trädgård men sedan kom jag at tänka på Soporna som jag sett på Tippen och funnit både vackra och intressanta. Och då var det klart – jag hade hittat min motivvärld! Det här skulle jag ägna mig åt!
Jag är Miljöaktivist – om än av det fredligare slaget. Och som miljö entusiast tänker jag på våra Barn och Barnbarn – och vilken värld vi skall lämna över till dem. Vi måste källsortera och åter-vinna mera – och detta budskap vill jag att förmedla med mina tavlor.

Därför har jag kallat mitt projekt: ”Beauties from the Junk-Yard”! Många människor tycker ju att avfall och sopor är ett tråkigt och obehagligt om än nödvändigt ämne, men kan man visa dem allt det vackra som trots allt finns i det ”fula” kanske man kan få dem att ändra åsikt. På utställningar som jag deltagit i har jag mött det största intresset från barn och ungdomar. På något sätt tycks de kunna identifiera sig med mina återvinnings bilder. Det tycker jag trots allt verkar lovade för framtiden!

/Niels Christensen